Студените месеци са запазена марка на меките плетени дрехи, които ни карат да се чувстваме уютно и комфортно.

Плетената рокля е едно от модните открия на този моден сезон. Може да е прилепнала по тялото и подчертаваща извивките му, свободен модел с дължина до глезена или тип разкроена с колан на талията. Комбинира се с жилетки и макси шалове, а за обувки може да избирате между боти, ботуши, кецове.

 

Бухнали ръкави
Пуловерите с бухнали ръкави също са хит за есен/зима . Придават обем в горната част на тялото, затова бъдете внимателни с какво ги комбинирате надолу. Повечето дизайнери залагат на съчетания с дънки и панталони с висока талия.

 

Моделите с широка и свободна кройка са сред фаворитите на дизайнерите и присъстват почти във всяка колекция. Причината - този тип плетива пасва отлично на идеята за наслагване на пластове и абстрактни комбинации. Носят се върху рокли, поли, панталони, въпреки че дължината им понякога достига почти до коляното.

Плетени панталони и поли
Да, този сезон плетените панталони и поли не са нещо, което трябва да ви изненадва, защото попадат в списъка с модни находки. И двата варианта се комбинират нагоре с други плетива, като най-много си пасват с моделите с бухнали ръкави. Полите са с дължина до коляното и странична цепка.

Жилетки и наметки
Жилетки, пончо, наметки - плетивата присъстват и сред връхните дрехи. Отново обемисти, по-дълги и свободно падащи.Жилетките са с дължина до средата на прасеца, с колан, за да се подчертае талията, и могат да се носят вместо палто или тренч. Пончото с асиметрична кройка също е актуален модел за сезона.
Поло яка
Сред тенденциите при плетивата за есен/зима са и блузите с висока поло яка. Носят усещането за уют и топла прегръдка в студените дни. А вече може да ги включите и към деловия си стил, като ги комбинирате с панталон с ръб или модел чино.

Сигурно мнозина от нас са сънували, че вървят по меки облачета, а нозете им потъват в гальовната им нежност.

Е, ами ако ви кажем, че това може да бъде и реалност!

Днес ще ви дадем Edna прекрасна идея за дома - за това как да си направите ръчно изработен пухкав килим от пискюли.

Ето и какво ще ви е необходимо за целта:

• 3-4 кълбета прежда в различни цветове

• Ножица

• Пластмасова или текстилна мрежа (в правоъгълна форма; с размер, в който желаете да бъде вашият бъдещ килим; такава можете да откриете във всеки добре зареден магазин за ремонтни принадлежности и стоки за дома)

Започнете с направата на пискюлите в различни цветове.

Изработването на изделия от нетъкан текстил „плъсти“ е традиционен български занаят, чийто корени могат да бъдат открити в далечното минало. Най-ранното сведение за плъстени изделия в старобългарските писмени паметници се отнася към Х – ХІ в., а запазените образци са от XVІІ, XVІІІ, XІX и първата половина на XX в. Странджа е един от районите, където се практикува това древно изкуство. Основната суровина е овчата вълна. Използва се свойството на вълната да се сплъстява чрез пране, без помощта на сложни устройства, машини и технологии.

Тъй като плъстите имат изключителни топлоизолационни и влагоустойчиви качества, още в далечни времена българите ги употребяват за постелки, за езда на коне без седло (известни като „тегалтия“, „телтия“, „стеле“), за строеж на палатки при поход. Вълната задържа въздух и водата се стича по повърхността, без да може да проникне в дълбочина. При потапяне във вода леката вълна плува, а вече намокрена, поради особената си структура, много бързо се отцежда.

Самото правене на плъстта се нарича „валяне“. За целта се сковава „одър“ от дъски, който се поставя върху четири забити кола или върху „шейна“. Това се прави на двора, най-често в края на лятото, когато е слънчево и горещо, за да може плъстта да изсъхне.

Първият етап на обработка на вълната е пране на „серават“ вълна – заливане на вълната с топла вода, за да се изчистят органичните мазнини по нея, т. нар. „сер“. Следва изсушаване и разделяне по предназначение на качества.

Вълната от руното се боядисва в растителни бои, багрилата на които се получават от различни растения, корени и др. Това става в големи глинени „кюпове“, в които вълната се слага, залива се с хладка вода и се поставят багрилните растения. Кюповете се заравят в непрегоряла тор и се оставят да престоят няколко дни при постоянна температура.

За да се приготвят „фитили“ с различна дебелина за „кроене“ и „шарене“ на плъстта, боядисаната вълна се разчепква и след това се развлачва или разбива със „лък“ от майстор „дръндар“. „Ярината“ и „дребта“ са използват за средния слой на плъстта, настилани равномерно или правени на „къдели“, които се нареждат на няколко слоя – веднъж по ширина, веднъж по дължина, според желаната дебелина.Плъстените изделия дават големи възможности за творчество. Докато при тъканите от предени влакна се съобразяваме с посоката на нишките, при плъстите това не е необходимо. Предварително обагрените вълнени пластове могат да се разполагат във всички посоки, като цветовете се припокриват или преливат един в друг. Ясно очертани детайли могат да се комбинират с абстрактни петна.

С цветни парчета вълна може да се „рисува“, като дори може да се постигне преден и заден план на изображението, перспектива, светлосянка. Вълната заема и запазва обем. Чрез моделиране се правят фигурки на животни, аксесоари, изделия с вътрешна кухина, които, несъмнено, са част от съвременното приложно изкуство.

И днес в сърцето на Странджа планина може да се види истинска работилница за вълна, която продължава да поддържа традицията на плъстенето на вълна жива.

Изделия от конци и лепило имат редица предимства:

лесен за производство;
евтин;
можете да създадете с децата си;
винаги е лесно да се коригират грешки и неточности.
С ръцете си от мрежа от конци, за да направите абажур просто. За да работите нужда:

лепило, ако се работи за първи път или с деца - оптимално PVA;
конци, по-скоро гъста, но не прекалено дебел, приятна на допир и цвят, естествено е желателно;
съд за импрегниране на влакна с лепило;
основа за формирането на абажура.С цел да се тъкат нишката на някои продукти,Тя изисква солидна основа. Теми не се обработват във всеки конкретен състав, не са в състояние да притежават собствен форма. Основата може да бъде относително леко или доста тежко, всичко зависи от това колко е трудно да се получи резултата.Създаване нюанс на нишката с ръцете си, можете даизползвате металната основа на стар абажур или да създадете база на други елементи. Така че е необходимо да се реши предварително дали рамката е част от крайния сянка или тя ще бъде премахната след окончателното изключване. Ако сянката остава част от крайния продукт, най-доброто използване на метална рамка. можете да изберете дърво или втвърдяващ се пластичен материал за рамката. Основното нещо е, че рамката не е твърде прегрява, когато лампата е включена. По същата причина не се препоръчва да се използва в малки абажури изкуствени влакна, които могат да се прегряват с нажежаема крушка.В процеса на създаване на сянка върху лампатаТрябва да се създаде мрежа от нишки. Това не е задължително да бъде определен режим. На по-високо ниво на умения и опит в разработването на такива продукти от теми, опитни майстори с ръцете си, създаващи сложна мрежа от модели цветни нишки. Тези, които са само началото, трябва да се кача на по-лека версия.
Абажура е изработен от нишки, създадени от собствените си ръцесъздаване на плътен модел на нишката на почистени и готови за използване рамка. Ако някои лице или рамка пространство не трябва да бъдат попълнени, те могат да бъдат боядисани или по някакъв друг начин за отбелязване на тези места, защото след като се присъедини ръце, за да поеме нещо неудобно. Теми трябва да се потопят в лепилото. Можете да използвате специална вана.Ако конецът ще се използва в различенцветове, достатъчно кратко, можете да изливат лепилото в дълбока чиния и се поставят в секции с нажежаема жичка. Ако конецът е достатъчно дълго, тя ще бъде малко неудобно. В този случай, трябва да падне в ръцете на всеки конец нарязани на лепилото преди употреба.
Както трябва да се използва малък трикмалък пластмасов буркан. Дебела бутилка шило трябва да прониже и минал през нея конец. Така че не е необходимо да се мокри ръце прежда в лепило и лепило капчици около работното място ще бъде много по-малко. Една ръка, дръжте рамката, втората рана върху нея от мрежа от нишки. В същото време с две ръце се контролира натиска на нишката и позицията си по отношение на рамата и конец положи по-рано. Ако планирате да създадете свой собствен ръце многослойна сянка, първо трябва да се изчака пълното изсъхване на първия слой.
Голямото предимство на APT е, че е лесно да се измие ръцете, може да се използва от деца и скоростта на сушене ни позволява да даде необходимите формуляри нишки.
Не можеш просто вятър и тъкатабажур, това трябва не само да се определят нишка. Възможно е да се тъкат такава техника ресни готов абажур, след това се накисва в лепило или нишесте разтвор. Под формата изсъхва трябва да издърпват върху подготвената основа сянка и чакат пълното изсъхване.
За да се украсяват този абажур направен със собствените си ръце, можете допълнително да тъкат малки цветя или ивици от цветни прежди, които също са монтирани на суха маса с помощта на лепило.
С помощта на лепило може да послужиперфектна замяна PVA. Въпреки това, не е пълен импрегниране на използваните прежди. Първо е необходимо да тъкат всички декорации, и след, за да отнеме оръжието. Внимателно завърши поставянето декорации на подходящо място, те трябва да се притиска леко и задръжте ръце на избраното място в продължение на няколко секунди, докато лепилото се втвърдява.

 

Дори и да не сме съгласни, децата обожават да седят и лежат на пода и въпреки забраните ни го правят. Обичат да гледат така филмчета, да четат книги, да работят с лаптопа или да си играят.  Може би това има връзка с техния все още недостатъчен ръст или така  интуитивно осъществяват по-добър контакт с земята и релаксират. Както и да е. Вместо взаимно да се изнервяме, нека да се погрижим при този им навик да им е комфортно и да не изстиват

Решението е- възглавници на пода. Не става дума за табуретки „пуф”, а за обикновени, по- големи възглавници  с дебелина 10-20 см. На такава възглавница децата може да седят по две и заедно да гледат телевизия и тя е достатъчно голяма, за да може едно дете да чете или разглежда книжка, удобно легнало по гръб или корем.

В изработването на възглавница за пода няма нищо сложно. Първо ушийте вътрешната част като правоъгълен чувал. Размерите определете сами според желанието и свободното място на пода в стаята. Например възглавница с размер 100см/100см  е напълно подходяща. Напълнете вътрешната  част с вата, полиуретанова пяна или гранули и зашийте отвора. После ушийте външната част от памучен или ленен плат, като увеличите ширината и дължината с по 4-5 см. Както на всяка калъфка за възглавница,  предвидете възможност за периодично сваляне за пране, т.е. направете я с цип или с илици и копчета.

Ако имате желание и достатъчни шивашки умения може да направите възглавниците във формата на животни, но тогава прането ще е по-сложно. Ако имате достатъчно търпение, може да изработите лицевата част на възглавницата от разноцветни остатъци от платове по метода пачуърк. Въобще изборът на цветове, десени и форма е въпрос на лично предпочитание и въображение. Общото е едно- децата ще са доволни.