• Всяко момиче мечтае да бъде шивачка, да създава приказни модели с плетка на една кука или плетиво. Но не всеки...

 • За обхват 54-56 см Височина 21 см Игли – 5,5 мм и 6 мм – 40 см обръчи Проба: 18 бр х 22 реда на 6 мм На 5,5 мм обръч се...

 • Прежда: Merino Passion 100% мерино (50 гр/55 м)Цвят 10 черно – 11 брояЦвят 232 сиво – 11 брояЦвят 07 жълто (горчица) – 8...

 • Сглобяване:1.Избродира се нос между Ред 14 и Ред 15 на главата с телесен цвят прежда Performance cotton eight №1030. 2.Пришива...

 • Мартеница ДЪГА е плътна прежда от вълна и акрил, боядисана бутиково на къси участъци по около 15-20 см, в която...

 • Удоволствието да се плете с тази прежда е двойно - в момента при плетене и от красивия и функционален...

 • Прежда Бомбай Мулине е добре усукана 100% пениран памук прежда, създадена за направа на мартенички

 • Прежда Мартипрежда за мартеници100% акрил пресукана прежда за мартеници

 • КОНЕЦ ЗА ОБТОЧВАНЕ НА КИЛИМИ И МОКЕТИ

 • Шивашки конци Обущарски Бродировъчни Капитониращи Ластичен конец Конци за обувки и тапициране Състав: 100%...

 • Конци за бродиране с произход COATS - Унгария , дължина 8 м, 6 нишки, 100 % памук.Видове конци за бродерия : DMCDMC...

 • Kонци за бродиране с произход Полша, дължина 8 м, 6 нишки, 100 % памук.Конци да бродиране Ариадна.

 • Всяко момиче мечтае да бъде шивачка, да създава приказни модели с плетка на една кука или плетиво. Но не всеки...

 • За обхват 54-56 см Височина 21 см Игли – 5,5 мм и 6 мм – 40 см обръчи Проба: 18 бр х 22 реда на 6 мм На 5,5 мм обръч се...

 • Прежда: Merino Passion 100% мерино (50 гр/55 м)Цвят 10 черно – 11 брояЦвят 232 сиво – 11 брояЦвят 07 жълто (горчица) – 8...

 • Сглобяване:1.Избродира се нос между Ред 14 и Ред 15 на главата с телесен цвят прежда Performance cotton eight №1030. 2.Пришива...

 • Изработка на дрехи ръчно и машинно плетиво. Готови модели или по желание на клиента. Шивашки услуги (ремонт...

 • Intertrade М е българска фирма за плетива. Произвеждаме мъжки и дамски пуловери, жилетки, елеци, ризи в различни...

 • Как да прекарате добре вашето свободно време ... Тази машина прави всичко това- от лесни и забавни декорации...

 • .Блуза от КенарСвободна и комфортна за носене, изплетена е от прежда Кенар- съвременен прочит на българските...

 • Bernette 33 е механична шевна машина със стилен Швейцарски дизайн и е перфектната шевна машина за начинаещи....

 • "Elna 264" е висококачествен 4-конечен оверлог, който позволява използване в домашни условия и в ателиета за...

 • Моделът "Elna 240" е лесен за използване и функционална домашна шевна машина. Изцяло металните части и...

 • Моделът "Elna 1000" е типичната домашна шевна машина. Със своите възможности и характеристики тя покрива...

ОСОБЕНОСТИ ПРИ ИЗРАБОТКАТА НА ДИАМАНТЕНИ ГОБЛЕНИ
Изработката на гоблен е хоби за много хора. Преди време шиенето на гоблен беше изключително популярно занимание, но в един период позагуби актуалност. Отскоро обаче се наблюдава все по-силен интерес към този вид изкуство и много хора се завръщат към него. И има основание – гоблените могат да бъдат буквално пристрастяващи. А крайният резултат, въпреки усилията, е едно малко произведение на изкуството.

Наред с традиционните гоблени за шиене, към днешна дата, на пазара могат да се намерят и много нови модели и типове гоблени – елмазени, рисуване по номера и изключително популярните и модерни днес – диамантени гоблени.

С диамантените гоблени може да се сътворят разнообразни картини – пейзажи, портрети, животни, цветя, детски приказки, фигури, с религиозна тематика или дори по снимка.

Диамантените гоблени се изработват по-бързо от класическите с конци и се отличават със специфичен блясък. Реално те са подходящи за всеки – не е нужно човек да има опит или да е шил обикновен гоблен, за да започне да се занимава с диамантен.

Реденето на диамантен гоблен може да се сравни с лепенето на мозайка или с рисуването по номера. За да се направи гоблена, се изисква концентрация и внимание към детайла, затова за много хора това е изключително релаксиращо занимание.

Те се предлагат в различна големина и форма, както и могат да пресъздават различна тематика.

 

Какво има в комплекта на диамантения гоблен

Всеки комплект съдържа платно с принтирана картина (схема), цветни диамантени мъниста, които са маркирани с номера на пакетчетата, както и инструменти за поставяне на мънистата – лепило, химикалка, легенче за мънистата, легенче за лепилото и пинсета. В допълнение може да се снабдите с валяче за притискане, инструмент за фиксиране, органайзер за цветове, увеличителна лупа, лампа за по-добра видимост, рамка и др.


Диамантеният гоблен включва едно голямо платно с щампа, върху което има лепило, а отгоре фолио. Именно лепилото ще държи мънистата, затова е важно фолиото да не се отлепя напълно, за да не изсъхне.

При реденето, опитните любители на това изкуство, препоръчват постепенно отлепване на участъка, върху който се работи. След приключване на работата, отново се покрива със защитното фолио.

Отстрани на платното има букви и цифри, които означават цветовете на мънистото и на кое място на платното трябва да бъде залепено.

Мънистата могат да бъдат кръгли или квадратни. Препоръчва се начинаещите да започват работа с диамантен гоблен с кръгли мъниста, защото те са по-лесни за работа.

В комплект с диамантения гоблен идва и ваничка (тавичка), която е разделена на ребърца/улейчета. И това не е случайно. Идеята е, когато в нея се изсипят мънистата от съответния цвят, те да влязат в улейчетата и да се взимат по-лесно.

Към комплекта се получава още лепило и специална писалка. Именно с тях се залепват мънистата.

Самите мъниста идват в пликчета, на които са обозначени съответния номер, който отговаря на мястото, където трябва да се залепи.

Опитните познавачи на диамантения гоблен съветват да се използват малки кутийки, в които да се изсипват мънистата. За по-прегледен вид може да надпишат с номера на мънистото. Подобни кутийки са много удобни, за да не се разпилеят мънистата.

Мънистата в комплекта са повече от необходимото, за да е сигурно, че ще бъдат достатъчно за пълното завършване на картината.

 

Как се лепи диамантен гоблен

След като се отвори диамантеният гоблен, е добре да се разгледа добре. Приготвят се всички аксесоари към него.

Целият процес е добре да става на права, гладка повърхност, която е добре осветена. Това ще улесни работата в последствие.

Мънистата се изсипват във ваничката. Приготвя се лепилото – то прилича на гумичка, от двете страни на което има залепено фолио. С помощта на писалката се взима малко лепило, след което се взима едно мънисто. То се залепва на съответния номер квадратче на диамантения гоблен.

Добре е да се взима по малко лепило, за да не остане залепено по мънистата. Така се процедира с всички номера от съответния цвят мънисто. Може да се редят вертикално или хоризонтално, да се започне отгоре или отдолу. Всичко е въпрос на лични предпочитания. Важното е фолиото да стои залепено и да се отлепя само малката повърхност, върху която се работи. След като се приключи работата със съответния цвят, мънистата от ваничката се връщат (има улейче за по – лесно изсипване).

Същата процедура се повтаря с всички мъниста, от всеки цвят, докато се свърши с цветове и номера. Ако някое мънисто не може да се залепи или е залепено погрешка, се хваща под ъгъл и се маха. Важното е всяка цифра и всеки знак да бъдат в съответствие, за да се получи красива картина. Също така трябва да се спазват контурите на кръгчето или квадратчето, за да бъде платното красиво.

Към гоблените има и специални валячета, с които се минава върху готовото платно, за да залепнат добре малките диаманти.

Добра практика е, след като гобленът е готов, да се върне предпазното фолио и да се притисне с тежък предмет за няколко часа.

 

Когато диамантеният гоблен е готов, ще краси избрана от вас всяка стая, след като му придадете завършен вид с помощта на подходяща рамка за гоблен.