Материал и подготовка

прежда
мостра
Основи
Плетете жилетка
ръкав
колан
пълен
Възможни вариации
Елегантен жилетка е идеалната дреха за студените зимни дни. Поддържа ви уютно и топло и лесно се сваляте, когато огънят или горещият чай осигуряват топлина. Естествено, тя обича да се прави със собствените си ръце. В това ръководство за начинаещи ще ви покажем как сами да плетете топла плетена жилетка.

Те смятат, че ще са необходими месеци, за да се плете жилетка "> Материал и подготовка

 


За жилетката от нашите инструкции за начинаещи сме решили за размер на иглата дванадесет. С такава гъста вълна хубавото парче е гушкано топло и е готово плетено след един или два уикенда. Потърсете бандерола, когато избирате преждата : там ще намерите препоръчания размер на иглата, състав на материала и инструкции за грижа.

Ако искате да носите жилетката си дълго време, трябва да обърнете внимание на добрата миене. Най-евтините са прежди от полиакрилни и подобни изкуствени материали. С част от девствена вълна, якето се затопля по-добре. Използвайте гладка прежда, т.е. без вълнена вълна или други подобни, за да направите шаблона на шахматната дъска да изглежда най-добре.

 


прежда
Колко прежда се нуждаете зависи от размера на вашата рокля, дължината на вълната и вашия стил на плетене. Често на лентата ще намерите размера на пуловер с размер М. Ще ви трябва приблизително същото количество за вашия жилетка. Във всеки случай купувайте щедро и попитайте за опции за обмен. Уверете се, че на всички топки е отбелязано едно и също число на партидата . В противен случай леки разлики в цветовете могат да се видят във вашия жилетка. В зависимост от качеството на вълната трябва да планирате 40 до 100 EUR.

мостра
На бандерола на преждата ви обикновено се отбелязва колко бримки и редове правят квадрат с десет сантиметра ширина и дължина. Вземете стойностите само като ориентир и направете свой собствен тест на шева, преди да започнете с жилетката. Плетете парче в шаблона на шахмата и пребройте колко бримки и редове са ви необходими за десет сантиметра.

Запазете първия и последния шев на вашия образец по време на измерване, тъй като те често са по-губи. Шиенето е много важно за завършеното яке да ви подхожда, защото колко големи са шевовете, зависи от индивидуалния стил и модел на плетене . Освен това ще научите колко плътно се чувства плетеното с избрания размер на иглата.

 

Броят на бримките и фигурите, дадени в това ръководство за начинаещи, се отнасят до жилетка с размер S / M и прежда с шева от девет бримки на 12 реда. Ако имате нужда от различен размер на роклята или вълната ви дава значително различни измервания, трябва да измерите тялото си и да изчислите подходящите числа. Как става това, ние ви обясняваме. Ако вашата проба на мрежата се различава само леко, можете да направите още едно пробно парче с различен размер на иглата.

За да измерите тялото си, носете тънка риза, както бихте я носели под готовия жилетка. Измерете шевовете на шевове или редове с помощта на вашата проба на шева. Закръглете резултатите. За шевовете винаги добавяйте два ръба.

 


Пример за изчисление: девет бримки съответстват на десет сантиметра, а вашето парче плетене трябва да бъде широко 46 сантиметра. Изчислявате: 9 * 46: 10 + 2 (ръб шев) = 43.4 = Удряте 44 бримки.

Определете следните размери:

Обиколка на талията плюс десет сантиметра (или повече при поискване, припокривайки предните части), превърнати в шевове
от раменния шев до желаната дължина на якето (= обща дължина), превърната в редове
от края на рамото до шията, превърнати в шевове
Ширина на гърба от подмишницата до подмишницата плюс два сантиметра, превърната в шевове
от рамо до подмишница плюс три сантиметра (за много въздух под мишниците, иначе по-малко признайте), превърнати в редове и шевове
от края на рамото до китката (= обща дължина на ръката), превърната в редове
Обиколката на горната част на ръката е широчина на ръката над лакътя, превърната в шевове
Окръжност на китката, превърната в мрежа
Имате нужда от това:

Вълна с дебелина 900 г (за размер S / M)
Кръгли игли за плетене или игли за плетене в съвпадаща дебелина
2 бързи движения или големи щифтове за безопасност
Игла за шиене
рулетка

 

Съвет: Плетете жилетката на редове. Въпреки това, тъй като парчетата са много широки и шевовете не биха се побрали на обикновените игли за плетене, използвайте кръгла игла. В такива две къси игли са свързани с гъвкав маркуч. Можете да работите в редове, както обикновено. Като алтернатива има идълги игли за плетене, които са доста непрактични, тъй като тежестта на увисналата плетка се дърпа върху ръцете.

Основи
шахматна дъска

Кокетният вид успява чрез различни мрежести структури. Всеки трикотажен шев има плоска, v-образна страна и една с възел. Когато плетете десен шев, възела зад работата си и V-образната форма пред него. При ляв шев е обратното. В първия ред на шаблона плетете последователно три бримки наляво и надясно. В следващите два реда повторете това, което виждате.

Ако има нодул под следващия шев, плетете отляво. Ако видите V-образна форма в предишния ред, работете правилно. Всеки квадрат от шаблона на шахматна дъска е три бримки широки и три реда високи . В четвъртия ред плетете обратното на това, което виждате. Следващите два реда трябва да изглеждат като четвърти ред. След това променете отново мрежестите структури за следващите квадрати и така нататък.

 

ребро модел

Този еластичен модел се използва за маншетите на жилетката. Плетете последователно по един шев всеки отдясно и отляво. Във всеки ред работите, както виждате в предишния ред.

 

Плетете две бримки заедно

Защитайте в следващите два бримки едновременно и плетете и двете, сякаш е шев. Този процес намали размера на вашата мрежа с едно.

Kettrand

Първият и последният шев на всеки ред са ръбните шевове . Те са плетени за красив завършек, независимо от модела. За ръба на килта поставете първия шев на дясната игла, което означава, че няма да го плетете. Поставете нишката да работи. Шевът в края на реда винаги се плете надясно.

 

нодули ръб

Този ръб е особено добър, когато парчето плетене трябва да бъде пришити заедно с друго. Плетете всички ръбови шевове отдясно.

 

Плетете жилетка
Отпред и отзад

Ние плета задните и предните парчета заедно, така че не са необходими странични шевове. Ударете 84 бримки (или числото, което е резултат от обиколката на бедрата).

 

Плетива за маншета шест сантиметра оребрени с ръб на кет.

 

Плетете до височина 30 сантиметра, включително маншети (или до пет инча преди половината от общата дължина) в шаблона на шахматната дъска. Първият и последните пет сантиметра от всеки ред се плетат в оребрен модел с ръб на веригата. Това води до вертикален маншет.

 

Сега работете с наклон за деколте от двете страни на плетката. За да направите това, плетете десет пъти във всеки четвърти ред от двете страни на двата бримки до вертикалния маншет (или равномерно разпределете намаленията до частта от общата дължина, която да плете).

Можете да разберете колко бримки трябва да премахнете на една страна, като извадите шевовете за ширината на гърба от общия брой бримки и разделете резултата на две. Разликата между този брой и необходимите шевове от рамо до шия дава "допълнителните" шевове, които трябва да отслабнете.

 

След общо 44 сантиметра (или общата дължина минус дължината от рамото до подмишницата) отделете шевовете за двете предни части от тези за задната част. Разделете първо 44-те бримки за гърба (или шевовете за ширината на гърба) в средата на плетката с различни цветни нишки от тези за страничните панели.

 

Сега плъзнете шевовете за страничните панели от иглата за плетене върху два бримки или предпазни щифтове .

 

Плетене само с шевовете за гърба, без да сваляте 24 сантиметра (или до общата дължина) в шаблона на шахматна дъска с ръб на възел без маншети. Отключете шевовете.

Съвет: Когато плетете, винаги плетете шевовете, както е посочено в модела.

 

Вземете шевовете за едно от страничните парчета обратно на иглата за плетене и плетете 24 сантиметра (или до цялата дължина) в шаблона на шахматната дъска. Продължете по единия край на вертикалния маншет и ръба на ръба и продължете равномерно от тази страна с вече започнатите намаления . Другата, задната част, обърната с ръб, плетена с Knötchenrand. Отключете останалите шевове. Същата процедура важи и за втория страничен панел.

 

ръкав
Ръкавите плетени от рамото до китката. Ударете 46 бримки (или шевовете, взети за дължината от рамото до мишниците два пъти). Работете по шахматно табло с ръб на възел. От шестия до 20-тия ред плетете по два бримки във всеки втори ред, т.е. осем пъти, от двете страни до ръбовите шевове .

По-нататъшните намаления следват в 33-та, 45-та, 52-ра и 59-та серия. Плетете общо 56 инча . (Или в първата трета от общата дължина на ръката направете равномерни шевове, докато се достигне необходимия размер на окото за обиколката на горната част на ръката.) По остатъчната дължина разпределете намаленията на необходимите шевове за китката.)

Съвет: Забележете точните позиции на упадъците, така че и двата ръкави да получат еднаква форма.

 

Плетете шест сантиметра от ребрата за маншета за плика и закрепете шевовете. Направете втория ръкав идентичен.

 

колан
За колана направете девет бримки (или пет сантиметра в шарка на реброто плюс два ръба). Измерете необходимия брой на бримките в маншета. Плетена в ребрена шарка със 140 см (или докато коланът се впише около талията и може да се закопчава лесно). Задушете парчето.

 

За конците на колана ударете пет бримки (или два сантиметра в шарката на реброто плюс два ръба) и плетете десет сантиметра в оребрения модел с ръба на веригата, преди да го завържете. Работете и втория контур.

 

пълен
Преместете предните части над гърба и затворете шевовете на раменете. Ръкавите се зашиват, за да образуват маркучи, след което се прикрепят към отворите в предната и задната част. Започнете от рамото. Ако слотовете са твърде големи, затворете излишните парчета под мишниците с шевове.

Съвет: Завъртете всички парчета вляво, за да ги шиете, така че шевовете в готовото яке да са незабележими. Не забравяйте да държите наведнъж само един шев или ред с иглата. Шийте мрежите точно заедно, т.е. в края на възела свързвате два възела или две междинни парчета помежду си.

 

Прикрепете контурите на колана отстрани. Облечете якето, за да намерите идеалните позиции. Накрая шийте всички нишки, обърнете маншетите и нанижете колана. Жилетката ви е готова!

 

Възможни вариации
1. Плетете жилетката в различен модел, например в модел с круши . За да направите тази работа, последователно по един шев отдясно и отляво и във всеки ред възел до V-образна форма и обратно. Не забравяйте да направите своя тест на шева по избрания от вас модел.

2. Използвайте неравномерна елегантна прежда, като например букли. Тъй като шарките не изглеждат добре, трябва да плетете (с изключение на маншетите) гладко отдясно, тоест всички бримки вдясно.