• Размерът на този летен пуловер за момичета е 40. Нуждаем се от: прежда, 100% памук (300 м на 100 г) - 300 г;кука номер...

  • За плетене на една кука бански, ще трябва 100 грама 100% памучна прежда; Кука № 3; 60 см на ластика. Трикотажни...

  • Описание: Набират се 5 бримки и се плете така-1 ред-крайна,всички лицеви(като искате плетете и ластик...

  • Размер36-38 Необходими материали:150м/50г прежда ,игли 3,5кука Наберете 51бримки От1до 4ти ред:Прехвърлете първата...

  • Описание: Набират се 5 бримки и се плете така-1 ред-крайна,всички лицеви(като искате плетете и ластик...

  • Размер36-38 Необходими материали:150м/50г прежда ,игли 3,5кука Наберете 51бримки От1до 4ти ред:Прехвърлете първата...

  • Твърдението, че обучението за плетене на една кука е по-лесно от плетене е много спорно. Няма съмнение обаче,...

  • Това е една много популярна плетка на две игли, която от лицевата страна е релефна и е изградена от малки...

Описание:

Набират се 5 бримки и се плете така-
1 ред-крайна,всички лицеви(като искате плетете и ластик 1х1),крайна
2 ред-крайна,лицева,наметка*(вади се бримка отдолу с иглата*),лицева,наметка ,лицева,крайна
3 ред-крайна,опакови бримки,крайна
4 ред-крайна,лицева,лицева,наметка,лицева(централна),наметка,лицева,лицева,крайна
5 ред-крайна,опакови,крайна
6 ред-крайна,лицева ,лицева,лицева,наметка,лицева,наметка,лицева,лицева,лицева,крайна
7 ред-крайна,опакови,крайна
8 ред-както 6 ред и се наддава
9 ред-както 7.
Продължава се,докато на игла не остава 45 бримки.Получава се форма на триъгълник,дели се на 3 части-13-16-13,плетат се 16 лица,12 лица,а 13-та се плете заедно със съседната,обръща се плетивото от опаковата страна,крайна,12 опакови,а 13-та заедно със съседната,обръща се от лицетовата страна и т.н.,докато остават средните 13 бримки.,отстранете се набират по 14 (може и повече,зависи от ширината на крака и колко високи ги търсите)* бримки,обръща се от лицетовата страна и се плете лицево,пак се набира 14 бримки(*);
от опаковата страна-първите и последните 8 бримки(+крайната) се плетат лицево.Останалите бримки-от опаковата страна-опакова,от лицевата страна-лицево.
Може да се плете на обръч (аз плетох на №3),а може и на три игли да се раздели.Плете се необходимата дължина,свива се за петата-средните 13 бримки,
плете се 14 бримки лицево,12 бримки лицево,а 13 бримка заедно със съседната заедно,обръща се плетивото,крайна,12 опакови,а 13 бримка заедно със съседната,обръща се и т.н.,докато остават 13 бримки,а за да не е много широко отгоре към края може да свиете примерно по 3 бримки наведнъж,завършва се-
две бримки заедно, връщате бримката при останалите,отново две заедно и така докато свършат всички и е готово.

Размер36-38 Необходими материали:
150м/50г прежда ,игли 3,5
кука
Наберете 51бримки
От1до 4ти ред:Прехвърлете първата бримка,всички бримкилицево,последната опако-
На средните 11бримки се плете мотива.

Ред5:Прехвърлете първата бримка,19лицеви,1опако,свалете 3бримки на допълнителната кука и оставете пред плетивото,3лицеви,прехвърлете 3лицеви,1опако,19лицеви,последната опако.
Ред6р,8:Прехвърлете първата бримка,20лицеви,9опако,20лицеви,крайнат опако
Ред7:Прехвърлете първата бримка,19лицеви,1опако,9лицеви,1опако,19лицеви,крайната опако
Ред9:Прехвърлете първата бримка,19лицеви,1опако,3лицеви,3бримки се свалят на допълнителната кука зад плетивото,3лицеви,прехвърлете 3бримки на лявата игла и ги изплетете,1опако,19лицеви,крайната опако.
Редове 10и 12 са еднакви на редове 6,8
Ред 11 е еднакъв на ред7
Продължете до ред 20:
Изплетет 17средни бримки.Изплете 34 бримки от мотива и обърната плетивото.Изплетете 17бримки от мотива и обърнете плетивото.Продължете така до 26реда.Намалета 2пъти бримки от лицевата страна,като в началото и в края на реда по 22бр-13.Наберете страничните бримки .
Ред21:Прехвърлете първата бримка ,43лицеви,наберете 14бримки,16лицеви,крайна опако общо 75бримки.
Ред23-26:Всички бримки лицево.Започнете да плетете подметката
Ред 1:Прехвърлете първата бримка ,43 лицево,2бримки заедно опако,обърнете .
плетивото.
Ред2:Прехвърлете първата бримка ,11лицево,2заедно лицево ,оърнете плетивото.
Ред3:Прехвърлете първата бримка,11лицево,2заедно опако,обърнете плетивото.
Ред4:Прехвърлете първата бримка,11лицево,2задено лицево,обърнете плетивото.
Продължете така докато останат 13бримки.Наберете ги 13бримки отстрани и ги изплетете същите .Закрийте и изплетете ръба с една кука.

Това е една много популярна плетка на две игли, която от лицевата страна е релефна и е изградена от малки групички от бримки, подредени шахматно, които наподобяват малини. От опаковата страна също е красива и наподобява ажурна плетка. На английски можете да срещнете наименованието ѝ като “raspberry stitch”, “trinity stitch” или “blackberry stitch”. Плетката е много ефектна и е чудесен начин да се добави малко релеф и плътност на шал, одеяло, калъфка за възглавница или някой друг арт проект.

 

Използвани бримки:
о.бр.– опакова бримка (purl stitch)
3 о.бр. изпл. заедно – три опакови бримки се изплитат заедно (p3tog)
(л.бр., л.прев.бр., л.бр.) – една лицева бримка, една лицева бримка, която е изплетена през задната част и още една лицева бримка се изплитат от една бримка
Детайли на плетката
Ниво на трудност: лесна
Брой редове в повторение: 4 реда
Брой бримки в повторение: 4 бримки
Характеристики: релефна; едностранна
Инструкции
Начален ред: Започнете с брой бримки кратен на 4.

Ред 1 (опакова страна): Изплетете *(л.бр., л.прев.бр., л.бр.) в една бримка; 3 о.бр. изпл. заедно в следващата бримка*. Повторете ** до края на реда.

Ред 2 (лицева страна): Изплетете всички бримки опакови.

Ред 3: Изплетете *3 о.бр. изпл. заедно; (л.бр., л.прев.бр., л.бр.) в следващата бримка*. Повторете ** до края на реда.

Ред 4: Изплетете всички бримки опакови.

Повторете Ред 1 – Ред 4 до достигане на желаната дължина.

Забележка: Ако искате да получите равни краища на плетивото, добавете по една крайна бримка в началото и в края на началния ред. След това плетете тези бримки лицеви на редове 1 и 3 и опакови на редове 2 и 4.

 

Твърдението, че обучението за плетене на една кука е по-лесно от плетене е много спорно. Няма съмнение обаче, че куката отваря много повече възможности. За много плетачи, уменията за плетене го правят много по-лесно да се направи по-планирана работа. Плътни модели Въпреки факта, че плетката е свързана предимно с въздушни отвори, има ситуации, в които не можете да се справите без твърда мрежа. В такива случаи се оказва, че намирането на модели за плетки.

Твърдението, че обучението за плетене на една кука е по-лесно от плетене е много спорно. Няма съмнение обаче, че куката отваря много повече възможности. За много плетачи, уменията за плетене го правят много по-лесно да се направи по-планирана работа.

Плътни модели
Въпреки факта, че плетката е свързана предимно с въздушни отвори, има ситуации, в които не можете да се справите без твърда мрежа. В такива случаи се оказва, че намирането на модели за плетене на една кука с модели не е толкова лесно.

Image
Ако имате нужда да изпълнявате непрозрачни плетени елементи, можете да използвате игли за плетене, но тази опция не винаги е подходяща. Кърпа, изработена с игли за плетене, е по-тънка и по-еластична. В допълнение, плътно плета с този инструмент тънка нишка е много неудобно и дълго.

 

Защо се нуждаем от плътни орнаменти

Въз основа на практиката, можете да посочите обхвата на приложение на непрекъснати модели, предназначени за плетене на една кука:

Изработване на топли дрехи. Зимни шапки, ръкавици, пуловери, рокли - всичко това трябва да бъде свързано без допълнителни дупки и ажур.
Шалове. Това облекло е отделен елемент, тъй като шаловете се нуждаят от двустранни плетени модели (диаграмите са предложени по-долу).
Вътрешни елементи. Одеяла, одеяла, килими, някои модели възглавници се нуждаят от твърдо платно, през което подплата не се вижда.
Бански и непрозрачни елементи от ажурни рокли.
За да се "разреди" ажурна модел. Понякога комбинация от няколко реда от ажурни смесени с плътен модел ви позволява да създадете нов уникален модел.

Специфика на избора на прежда за непрекъснати модели
Повечето видове прежди са подходящи за плетене на дебели модели. Моделите често са предназначени за прежди с дебелина около 350-400 м / 100 грама. Това трябва да се има предвид, ако избраната за плетене нишка се различава значително по дебелина от тази фигура.

Твърдата дебела прежда ще накара тъканта да стане груба, прекалено гъста и здрава. В допълнение, когато плетене на такива продукти създава тежък товар върху пръстите и те могат да навредят. За да се избегнат неприятни последствия и все още да се използва дебела нишка, можете да използвате голяма кука (7 или повече) и да се опитате да плета свободно.

Нишката с параметри, по-големи от 400 m / 100 g, е тънка. Например, дебелината на мерсеризирания памук е 560 m / 100 грама. Плетива твърди модели с такава нишка изисква използването на много тънка кука (от 0, 9 мм) и здраво плета. В противен случай свързаното платно ще се окаже ажурна и няма да изпълнява функцията си.

 

Материал и подготовка

прежда
мостра
Основи
Плетете жилетка
ръкав
колан
пълен
Възможни вариации
Елегантен жилетка е идеалната дреха за студените зимни дни. Поддържа ви уютно и топло и лесно се сваляте, когато огънят или горещият чай осигуряват топлина. Естествено, тя обича да се прави със собствените си ръце. В това ръководство за начинаещи ще ви покажем как сами да плетете топла плетена жилетка.

Те смятат, че ще са необходими месеци, за да се плете жилетка "> Материал и подготовка

 


За жилетката от нашите инструкции за начинаещи сме решили за размер на иглата дванадесет. С такава гъста вълна хубавото парче е гушкано топло и е готово плетено след един или два уикенда. Потърсете бандерола, когато избирате преждата : там ще намерите препоръчания размер на иглата, състав на материала и инструкции за грижа.

Ако искате да носите жилетката си дълго време, трябва да обърнете внимание на добрата миене. Най-евтините са прежди от полиакрилни и подобни изкуствени материали. С част от девствена вълна, якето се затопля по-добре. Използвайте гладка прежда, т.е. без вълнена вълна или други подобни, за да направите шаблона на шахматната дъска да изглежда най-добре.

 


прежда
Колко прежда се нуждаете зависи от размера на вашата рокля, дължината на вълната и вашия стил на плетене. Често на лентата ще намерите размера на пуловер с размер М. Ще ви трябва приблизително същото количество за вашия жилетка. Във всеки случай купувайте щедро и попитайте за опции за обмен. Уверете се, че на всички топки е отбелязано едно и също число на партидата . В противен случай леки разлики в цветовете могат да се видят във вашия жилетка. В зависимост от качеството на вълната трябва да планирате 40 до 100 EUR.

мостра
На бандерола на преждата ви обикновено се отбелязва колко бримки и редове правят квадрат с десет сантиметра ширина и дължина. Вземете стойностите само като ориентир и направете свой собствен тест на шева, преди да започнете с жилетката. Плетете парче в шаблона на шахмата и пребройте колко бримки и редове са ви необходими за десет сантиметра.

Запазете първия и последния шев на вашия образец по време на измерване, тъй като те често са по-губи. Шиенето е много важно за завършеното яке да ви подхожда, защото колко големи са шевовете, зависи от индивидуалния стил и модел на плетене . Освен това ще научите колко плътно се чувства плетеното с избрания размер на иглата.

 

Броят на бримките и фигурите, дадени в това ръководство за начинаещи, се отнасят до жилетка с размер S / M и прежда с шева от девет бримки на 12 реда. Ако имате нужда от различен размер на роклята или вълната ви дава значително различни измервания, трябва да измерите тялото си и да изчислите подходящите числа. Как става това, ние ви обясняваме. Ако вашата проба на мрежата се различава само леко, можете да направите още едно пробно парче с различен размер на иглата.

За да измерите тялото си, носете тънка риза, както бихте я носели под готовия жилетка. Измерете шевовете на шевове или редове с помощта на вашата проба на шева. Закръглете резултатите. За шевовете винаги добавяйте два ръба.

 


Пример за изчисление: девет бримки съответстват на десет сантиметра, а вашето парче плетене трябва да бъде широко 46 сантиметра. Изчислявате: 9 * 46: 10 + 2 (ръб шев) = 43.4 = Удряте 44 бримки.

Определете следните размери:

Обиколка на талията плюс десет сантиметра (или повече при поискване, припокривайки предните части), превърнати в шевове
от раменния шев до желаната дължина на якето (= обща дължина), превърната в редове
от края на рамото до шията, превърнати в шевове
Ширина на гърба от подмишницата до подмишницата плюс два сантиметра, превърната в шевове
от рамо до подмишница плюс три сантиметра (за много въздух под мишниците, иначе по-малко признайте), превърнати в редове и шевове
от края на рамото до китката (= обща дължина на ръката), превърната в редове
Обиколката на горната част на ръката е широчина на ръката над лакътя, превърната в шевове
Окръжност на китката, превърната в мрежа
Имате нужда от това:

Вълна с дебелина 900 г (за размер S / M)
Кръгли игли за плетене или игли за плетене в съвпадаща дебелина
2 бързи движения или големи щифтове за безопасност
Игла за шиене
рулетка

 

Съвет: Плетете жилетката на редове. Въпреки това, тъй като парчетата са много широки и шевовете не биха се побрали на обикновените игли за плетене, използвайте кръгла игла. В такива две къси игли са свързани с гъвкав маркуч. Можете да работите в редове, както обикновено. Като алтернатива има идълги игли за плетене, които са доста непрактични, тъй като тежестта на увисналата плетка се дърпа върху ръцете.

Основи
шахматна дъска

Кокетният вид успява чрез различни мрежести структури. Всеки трикотажен шев има плоска, v-образна страна и една с възел. Когато плетете десен шев, възела зад работата си и V-образната форма пред него. При ляв шев е обратното. В първия ред на шаблона плетете последователно три бримки наляво и надясно. В следващите два реда повторете това, което виждате.

Ако има нодул под следващия шев, плетете отляво. Ако видите V-образна форма в предишния ред, работете правилно. Всеки квадрат от шаблона на шахматна дъска е три бримки широки и три реда високи . В четвъртия ред плетете обратното на това, което виждате. Следващите два реда трябва да изглеждат като четвърти ред. След това променете отново мрежестите структури за следващите квадрати и така нататък.

 

ребро модел

Този еластичен модел се използва за маншетите на жилетката. Плетете последователно по един шев всеки отдясно и отляво. Във всеки ред работите, както виждате в предишния ред.

 

Плетете две бримки заедно

Защитайте в следващите два бримки едновременно и плетете и двете, сякаш е шев. Този процес намали размера на вашата мрежа с едно.

Kettrand

Първият и последният шев на всеки ред са ръбните шевове . Те са плетени за красив завършек, независимо от модела. За ръба на килта поставете първия шев на дясната игла, което означава, че няма да го плетете. Поставете нишката да работи. Шевът в края на реда винаги се плете надясно.

 

нодули ръб

Този ръб е особено добър, когато парчето плетене трябва да бъде пришити заедно с друго. Плетете всички ръбови шевове отдясно.

 

Плетете жилетка
Отпред и отзад

Ние плета задните и предните парчета заедно, така че не са необходими странични шевове. Ударете 84 бримки (или числото, което е резултат от обиколката на бедрата).

 

Плетива за маншета шест сантиметра оребрени с ръб на кет.

 

Плетете до височина 30 сантиметра, включително маншети (или до пет инча преди половината от общата дължина) в шаблона на шахматната дъска. Първият и последните пет сантиметра от всеки ред се плетат в оребрен модел с ръб на веригата. Това води до вертикален маншет.

 

Сега работете с наклон за деколте от двете страни на плетката. За да направите това, плетете десет пъти във всеки четвърти ред от двете страни на двата бримки до вертикалния маншет (или равномерно разпределете намаленията до частта от общата дължина, която да плете).

Можете да разберете колко бримки трябва да премахнете на една страна, като извадите шевовете за ширината на гърба от общия брой бримки и разделете резултата на две. Разликата между този брой и необходимите шевове от рамо до шия дава "допълнителните" шевове, които трябва да отслабнете.

 

След общо 44 сантиметра (или общата дължина минус дължината от рамото до подмишницата) отделете шевовете за двете предни части от тези за задната част. Разделете първо 44-те бримки за гърба (или шевовете за ширината на гърба) в средата на плетката с различни цветни нишки от тези за страничните панели.

 

Сега плъзнете шевовете за страничните панели от иглата за плетене върху два бримки или предпазни щифтове .

 

Плетене само с шевовете за гърба, без да сваляте 24 сантиметра (или до общата дължина) в шаблона на шахматна дъска с ръб на възел без маншети. Отключете шевовете.

Съвет: Когато плетете, винаги плетете шевовете, както е посочено в модела.

 

Вземете шевовете за едно от страничните парчета обратно на иглата за плетене и плетете 24 сантиметра (или до цялата дължина) в шаблона на шахматната дъска. Продължете по единия край на вертикалния маншет и ръба на ръба и продължете равномерно от тази страна с вече започнатите намаления . Другата, задната част, обърната с ръб, плетена с Knötchenrand. Отключете останалите шевове. Същата процедура важи и за втория страничен панел.

 

ръкав
Ръкавите плетени от рамото до китката. Ударете 46 бримки (или шевовете, взети за дължината от рамото до мишниците два пъти). Работете по шахматно табло с ръб на възел. От шестия до 20-тия ред плетете по два бримки във всеки втори ред, т.е. осем пъти, от двете страни до ръбовите шевове .

По-нататъшните намаления следват в 33-та, 45-та, 52-ра и 59-та серия. Плетете общо 56 инча . (Или в първата трета от общата дължина на ръката направете равномерни шевове, докато се достигне необходимия размер на окото за обиколката на горната част на ръката.) По остатъчната дължина разпределете намаленията на необходимите шевове за китката.)

Съвет: Забележете точните позиции на упадъците, така че и двата ръкави да получат еднаква форма.

 

Плетете шест сантиметра от ребрата за маншета за плика и закрепете шевовете. Направете втория ръкав идентичен.

 

колан
За колана направете девет бримки (или пет сантиметра в шарка на реброто плюс два ръба). Измерете необходимия брой на бримките в маншета. Плетена в ребрена шарка със 140 см (или докато коланът се впише около талията и може да се закопчава лесно). Задушете парчето.

 

За конците на колана ударете пет бримки (или два сантиметра в шарката на реброто плюс два ръба) и плетете десет сантиметра в оребрения модел с ръба на веригата, преди да го завържете. Работете и втория контур.

 

пълен
Преместете предните части над гърба и затворете шевовете на раменете. Ръкавите се зашиват, за да образуват маркучи, след което се прикрепят към отворите в предната и задната част. Започнете от рамото. Ако слотовете са твърде големи, затворете излишните парчета под мишниците с шевове.

Съвет: Завъртете всички парчета вляво, за да ги шиете, така че шевовете в готовото яке да са незабележими. Не забравяйте да държите наведнъж само един шев или ред с иглата. Шийте мрежите точно заедно, т.е. в края на възела свързвате два възела или две междинни парчета помежду си.

 

Прикрепете контурите на колана отстрани. Облечете якето, за да намерите идеалните позиции. Накрая шийте всички нишки, обърнете маншетите и нанижете колана. Жилетката ви е готова!

 

Възможни вариации
1. Плетете жилетката в различен модел, например в модел с круши . За да направите тази работа, последователно по един шев отдясно и отляво и във всеки ред възел до V-образна форма и обратно. Не забравяйте да направите своя тест на шева по избрания от вас модел.

2. Използвайте неравномерна елегантна прежда, като например букли. Тъй като шарките не изглеждат добре, трябва да плетете (с изключение на маншетите) гладко отдясно, тоест всички бримки вдясно.