• Необходими материали: различни по-цвят парчета (7х14см) плат различни на цвят конци различни копринени...

  • Описание: Набират се 5 бримки и се плете така-1 ред-крайна,всички лицеви(като искате плетете и ластик...

  • Размер36-38 Необходими материали:150м/50г прежда ,игли 3,5кука Наберете 51бримки От1до 4ти ред:Прехвърлете първата...

  • Твърдението, че обучението за плетене на една кука е по-лесно от плетене е много спорно. Няма съмнение обаче,...

Необходими материали:

различни по-цвят парчета (7х14см) плат

различни на цвят конци

различни копринени панделки

Калъфчетата за яйцата се правят от памучен плат, украсен с бродерия.

Изработват се правоъгълници с размери 7 х 14 см, придава им се заоблената форма на яйце така, че да имат една обща страна.

Нанася се рисунката на цвете и се бродира с подходящи конци с тегел бод.

Платът се обръща, съединява се до средата, обръща се, слага се яйце и тогава се зашива докрай.

 

Шевовете се покриват с красива копринена панделка.

Описание:

Набират се 5 бримки и се плете така-
1 ред-крайна,всички лицеви(като искате плетете и ластик 1х1),крайна
2 ред-крайна,лицева,наметка*(вади се бримка отдолу с иглата*),лицева,наметка ,лицева,крайна
3 ред-крайна,опакови бримки,крайна
4 ред-крайна,лицева,лицева,наметка,лицева(централна),наметка,лицева,лицева,крайна
5 ред-крайна,опакови,крайна
6 ред-крайна,лицева ,лицева,лицева,наметка,лицева,наметка,лицева,лицева,лицева,крайна
7 ред-крайна,опакови,крайна
8 ред-както 6 ред и се наддава
9 ред-както 7.
Продължава се,докато на игла не остава 45 бримки.Получава се форма на триъгълник,дели се на 3 части-13-16-13,плетат се 16 лица,12 лица,а 13-та се плете заедно със съседната,обръща се плетивото от опаковата страна,крайна,12 опакови,а 13-та заедно със съседната,обръща се от лицетовата страна и т.н.,докато остават средните 13 бримки.,отстранете се набират по 14 (може и повече,зависи от ширината на крака и колко високи ги търсите)* бримки,обръща се от лицетовата страна и се плете лицево,пак се набира 14 бримки(*);
от опаковата страна-първите и последните 8 бримки(+крайната) се плетат лицево.Останалите бримки-от опаковата страна-опакова,от лицевата страна-лицево.
Може да се плете на обръч (аз плетох на №3),а може и на три игли да се раздели.Плете се необходимата дължина,свива се за петата-средните 13 бримки,
плете се 14 бримки лицево,12 бримки лицево,а 13 бримка заедно със съседната заедно,обръща се плетивото,крайна,12 опакови,а 13 бримка заедно със съседната,обръща се и т.н.,докато остават 13 бримки,а за да не е много широко отгоре към края може да свиете примерно по 3 бримки наведнъж,завършва се-
две бримки заедно, връщате бримката при останалите,отново две заедно и така докато свършат всички и е готово.

Твърдението, че обучението за плетене на една кука е по-лесно от плетене е много спорно. Няма съмнение обаче, че куката отваря много повече възможности. За много плетачи, уменията за плетене го правят много по-лесно да се направи по-планирана работа. Плътни модели Въпреки факта, че плетката е свързана предимно с въздушни отвори, има ситуации, в които не можете да се справите без твърда мрежа. В такива случаи се оказва, че намирането на модели за плетки.

Твърдението, че обучението за плетене на една кука е по-лесно от плетене е много спорно. Няма съмнение обаче, че куката отваря много повече възможности. За много плетачи, уменията за плетене го правят много по-лесно да се направи по-планирана работа.

Плътни модели
Въпреки факта, че плетката е свързана предимно с въздушни отвори, има ситуации, в които не можете да се справите без твърда мрежа. В такива случаи се оказва, че намирането на модели за плетене на една кука с модели не е толкова лесно.

Image
Ако имате нужда да изпълнявате непрозрачни плетени елементи, можете да използвате игли за плетене, но тази опция не винаги е подходяща. Кърпа, изработена с игли за плетене, е по-тънка и по-еластична. В допълнение, плътно плета с този инструмент тънка нишка е много неудобно и дълго.

 

Защо се нуждаем от плътни орнаменти

Въз основа на практиката, можете да посочите обхвата на приложение на непрекъснати модели, предназначени за плетене на една кука:

Изработване на топли дрехи. Зимни шапки, ръкавици, пуловери, рокли - всичко това трябва да бъде свързано без допълнителни дупки и ажур.
Шалове. Това облекло е отделен елемент, тъй като шаловете се нуждаят от двустранни плетени модели (диаграмите са предложени по-долу).
Вътрешни елементи. Одеяла, одеяла, килими, някои модели възглавници се нуждаят от твърдо платно, през което подплата не се вижда.
Бански и непрозрачни елементи от ажурни рокли.
За да се "разреди" ажурна модел. Понякога комбинация от няколко реда от ажурни смесени с плътен модел ви позволява да създадете нов уникален модел.

Специфика на избора на прежда за непрекъснати модели
Повечето видове прежди са подходящи за плетене на дебели модели. Моделите често са предназначени за прежди с дебелина около 350-400 м / 100 грама. Това трябва да се има предвид, ако избраната за плетене нишка се различава значително по дебелина от тази фигура.

Твърдата дебела прежда ще накара тъканта да стане груба, прекалено гъста и здрава. В допълнение, когато плетене на такива продукти създава тежък товар върху пръстите и те могат да навредят. За да се избегнат неприятни последствия и все още да се използва дебела нишка, можете да използвате голяма кука (7 или повече) и да се опитате да плета свободно.

Нишката с параметри, по-големи от 400 m / 100 g, е тънка. Например, дебелината на мерсеризирания памук е 560 m / 100 грама. Плетива твърди модели с такава нишка изисква използването на много тънка кука (от 0, 9 мм) и здраво плета. В противен случай свързаното платно ще се окаже ажурна и няма да изпълнява функцията си.

 

Размер36-38 Необходими материали:
150м/50г прежда ,игли 3,5
кука
Наберете 51бримки
От1до 4ти ред:Прехвърлете първата бримка,всички бримкилицево,последната опако-
На средните 11бримки се плете мотива.

Ред5:Прехвърлете първата бримка,19лицеви,1опако,свалете 3бримки на допълнителната кука и оставете пред плетивото,3лицеви,прехвърлете 3лицеви,1опако,19лицеви,последната опако.
Ред6р,8:Прехвърлете първата бримка,20лицеви,9опако,20лицеви,крайнат опако
Ред7:Прехвърлете първата бримка,19лицеви,1опако,9лицеви,1опако,19лицеви,крайната опако
Ред9:Прехвърлете първата бримка,19лицеви,1опако,3лицеви,3бримки се свалят на допълнителната кука зад плетивото,3лицеви,прехвърлете 3бримки на лявата игла и ги изплетете,1опако,19лицеви,крайната опако.
Редове 10и 12 са еднакви на редове 6,8
Ред 11 е еднакъв на ред7
Продължете до ред 20:
Изплетет 17средни бримки.Изплете 34 бримки от мотива и обърната плетивото.Изплетете 17бримки от мотива и обърнете плетивото.Продължете така до 26реда.Намалета 2пъти бримки от лицевата страна,като в началото и в края на реда по 22бр-13.Наберете страничните бримки .
Ред21:Прехвърлете първата бримка ,43лицеви,наберете 14бримки,16лицеви,крайна опако общо 75бримки.
Ред23-26:Всички бримки лицево.Започнете да плетете подметката
Ред 1:Прехвърлете първата бримка ,43 лицево,2бримки заедно опако,обърнете .
плетивото.
Ред2:Прехвърлете първата бримка ,11лицево,2заедно лицево ,оърнете плетивото.
Ред3:Прехвърлете първата бримка,11лицево,2заедно опако,обърнете плетивото.
Ред4:Прехвърлете първата бримка,11лицево,2задено лицево,обърнете плетивото.
Продължете така докато останат 13бримки.Наберете ги 13бримки отстрани и ги изплетете същите .Закрийте и изплетете ръба с една кука.

Това е една много популярна плетка на две игли, която от лицевата страна е релефна и е изградена от малки групички от бримки, подредени шахматно, които наподобяват малини. От опаковата страна също е красива и наподобява ажурна плетка. На английски можете да срещнете наименованието ѝ като “raspberry stitch”, “trinity stitch” или “blackberry stitch”. Плетката е много ефектна и е чудесен начин да се добави малко релеф и плътност на шал, одеяло, калъфка за възглавница или някой друг арт проект.

 

Използвани бримки:
о.бр.– опакова бримка (purl stitch)
3 о.бр. изпл. заедно – три опакови бримки се изплитат заедно (p3tog)
(л.бр., л.прев.бр., л.бр.) – една лицева бримка, една лицева бримка, която е изплетена през задната част и още една лицева бримка се изплитат от една бримка
Детайли на плетката
Ниво на трудност: лесна
Брой редове в повторение: 4 реда
Брой бримки в повторение: 4 бримки
Характеристики: релефна; едностранна
Инструкции
Начален ред: Започнете с брой бримки кратен на 4.

Ред 1 (опакова страна): Изплетете *(л.бр., л.прев.бр., л.бр.) в една бримка; 3 о.бр. изпл. заедно в следващата бримка*. Повторете ** до края на реда.

Ред 2 (лицева страна): Изплетете всички бримки опакови.

Ред 3: Изплетете *3 о.бр. изпл. заедно; (л.бр., л.прев.бр., л.бр.) в следващата бримка*. Повторете ** до края на реда.

Ред 4: Изплетете всички бримки опакови.

Повторете Ред 1 – Ред 4 до достигане на желаната дължина.

Забележка: Ако искате да получите равни краища на плетивото, добавете по една крайна бримка в началото и в края на началния ред. След това плетете тези бримки лицеви на редове 1 и 3 и опакови на редове 2 и 4.