Едно от очарованията на студените сезони, когато въздухът стане прекалено студен, за да се чувстваш комфортно при непосредствения му допир до кожата ти, е включването в ежедневното облекло на аксесоари като шапки, шалове и ръкавици, чиято функция е колкото да допълват и придават индивидуалност и атрактивност на тоалета, толкова и да запазват топлината на тялото. И докато т.нар. циганско лято ни подмамва да събличаме плътните дрехи и да забравим колко скоро вместо с роса, сутрин природата ще бъде посипана със слана, бихме искали да ви предложим да разгледате няколко дузини изключително ефектни есенни и зимни шалове, повечето от които уникати, създадени с вещина, въображение и най-висококачествени материали в най-различни точки на земното кълбо, в т.ч. Турция, България, Украйна, САЩ, Канада и др.

Ако се занимавате с плетива или пък имате близки, приятели или роднини, които практикуват преденето на ръка, плетенето на две куки и прочее текстилни техники, бихте могли да заимствате идеи от завършените проекти, които ще видите в тази галерия. Тук е мястото да изтъкнем несъмнените предимства на шаловете от чиста вълна, предвид уникалните качества на тази органична тъкан, начело със способността й да се самопочиства. И да абсорбира много повече влага от коя да е друга тъкан (до 33% от собственото й тегло, без да изглежда мокра). И да не се къса или уврежда дори след 30 000 усуквания на нишката! А също така да "диша" и да се "адаптира" спрямо околната температура (не случайно бедуините носят дрехи от вълна, с които да се предпазват от прегряване). И последно – вълнените шалове никога няма да се смачкат – достатъчно е да го потупате с ръце или леко да подръпнете оттук оттам, и шалът ще заеме перфектната форма, изглеждайки като нов във всеки един момент.

Повтаряме съвета на хората, създали тези шалове, да ги перете само когато е крайно необходимо на ръка, в хладка вода с капка шампоан за коса или специален преперат за вълна, след което да отцеждате и попивате водата от тях старателно и да ги метнете да съхнат върху хавлия, вместо да ги очаквате да висят, така че да се разтеглят от собствената си тежест.