Кошничка за аранжиране на великденските боядисани яйца може да изплетете с една кука по дадената по-долу схема. Размерите на кошничката ще зависят от дебелината на преждата, която ще използвате.

Ако сте от жените, които обичат да плетат на една кука или имат баби, които отделят много време на ръкоделието, вероятно имате в дома си поне едно изплетено каре. Дори и да не разполагате с такова, винаги може да си закупите. За днешният проект направи си сам кошничка за Великден ще ви трябва точно такова парче с кръгла форма, а също така и :

– Течна боя – ако искате да направите цветни кошнички

– Няколко купи, достатъчно големи

– Клонки за дръжките
– Тел (за да подсили клонките)

– Лепило С 200, размито с малко вода

– Четка

– Стреч фолио

– Панделки, изрезки, цветя и всичко друго, което може да разкраси допълнително кошничката.
1. Ако искате да направите цветна Великденска кошничка, започнете с оцветяването на материала. Просто капнете няколко капки от желаната багра в купа с топла вода и потопете парчето в нея за няколко минути. След това изплакнете и оставете да изсъхне добре.

2. Обърнете купичките и ги опаковайте със стреч фолио.

3. Поставете кръглото парче плетено каре или дантела върху купата, като внимателно я покриете цялата. По този начин ще направите поставка, която ще придаде кръглата форма на кошничката. Намажете обилно с лепило, използвайки четката. Оставете да изсъхне добре. След това отделете внимателно получената кошница от купичката.

4. Направете дръжките, като омотаете 2-3 клонки и малко тел, за по-голяма сигурност. Прикрепете ги към кошницата с концентрирано лепило. Защипете с щипка, докато залепнат добре. Може да използвате и малко тел, която да промушите през дупките на бродерията.


Плетен Бебешки комплект за момиченце на 6-9 месеца

 Материали: 250 гр вълнена прежда цвят охра и по 10 грама вълнена прежда в цвят теракота и зелена. Широк ластик -50 см, 5 копчета, куки №3,5 и №4

Плетки: ластик сх.1 и основна плетка сх.2, жакардов мотив –сх.3,

плътност : 19 бр. х 28 р.=10 х10 см

Рокличка:

Гръб: Плете се на две части. Дясна част: На куки №4 нанижете 31 бримки от прежда в цвят охра и изплетете 2 см ластик, после 8 реда лицева плетка и продължете с жакардовата плетка по сх.3. На височина 10 см от началото на плетивото свийте 3 бримки , като изплитате по 2 бримки заедно опаково от всяка тройка опаки бримки. Изплетете още 5 см и отново свийте 3 бримки по описания начин , остават общо 25 бримки.На височина 19 см от началото на плетивото изплетете 8 реда и пак започнете да плетете жакардовия мотив-той завършва на височина 22см. Тогава от двете страни свийте по 4 бримки за ръкавната извивка и след 11 см завършете по 11 бримки за рамото, като снемете останалите 10 бримки за вратната извивка на спомагателна кука.

Лявата част на гърба се плете сиветрично на дясната.

Предница:На куки №4 нанижете 61 бримки цвят охра и редувайте видовете плетки както при гърба. На височина 10см и 15 см от началото на плетивото , свийте по 6 бримки по същия начин както на гърба. Ще останат общо 49 бримки. На височина 22 см , свийте от двете страни по 4 бримки за ръкавните извивки и след 6 см завършете за деколтето централните 9 бримки. После от двете им страни във всеки втори ред свийте два пъти по 2 бримки и един път по 1 бримка. На обща височина 33 см завършете по 11 бримки за всяко от рамената.

Ръкав: На куки №4 нанижете с цвят охра 31 бримки и изплетете 2 см ластик, 8 реда лицева плетка и после жакардовия мотив, като едновременно пет пъти във всеки четвърти ред от двете страни наддавате по 1 бримка. На обща височина 19 см завършете всички бримки едновременно.

Зашийте ръкавните, раменните и страничните шевове и вмъкнете ръкавчетата. По околовратната извивка извадете и нанижете на куки №3,5 55 бримки, включете и тези от спомагателната кука и изплетете 5 реда ластик. По вътрешните краища на лявата и дясната части на гърба извадете по 82 бримки и изплетете също по 5 реда ластик, като на дясната част изработите 5 отвора за илици . Пришийте копчетата на лявата част на гърба. Навлажнете и изгладете.

Панталонки:Задна част: За всяко крачолче с прежда охра на куки №4 нанижете 25 бримки и изплетете по 2 см ластик и по 8 реда лицева плетка. Обединете двете крачолчета , като между тях допълнително нанижете 5 бримки-общо стават 55 бримки и изплетете жакардовия мотив .Продължете с основната плетка и след 16 см изплетете 2 см двоен ластик. Предната част се плете като задната.

Зашийте страничните шевове и вътрешните на крачолчетата. Във двойният ластик нанижете широк ластик.Навлажнете и изгладете.

 

Започнете с изплитане на задната част на рокличката , като нанижете 110 бримки.Изплетете 8 реда жартиерна плетка, после 2 реда лицева плетка с бяла прежда. Продължете да плетете лицева плетка като сменяте цвета на преждата така:2 реда-цветно,2 реда –бяло,10 реда-цветно,2 реда бяло,2 реда цветно, 2 реда бяло и продължете с цветната прежда. Същевременно като плетете свивайте във всеки осми ред по една бримка от двете страни седем пъти, докато бримките станат 96.

На височина 28 см равномерно свийте в опакия ред 32 бримки. Ще останат 64 бримки всичко.В следващия ред направете дупките за нанизване на шнура, като изплитате от началото до края на реда по две бримки заедно, следвани от наметка* 2 заедно, наметка*. Продължете със шест реда жартиерна плетка, като в последния ред свиете от двете страни по 12 бримки, за ръкавната извивка.
Разделете бримките на две и плетете първите 23 бр. така: 17 бримки плетете лицева плетка като редувате по 2 реда бяло и 2 реда цветно и 6 бримки плетете жартиерна плетка цветно( за планката за закопчаване).След 13 см от ръкавната засечка , завършете 9 бримки за рамото и 19 бримки за вратната извивка.

Към оставените 17 бримки нанижете допълнително 6 бримки(за планката за закопчаване) и плетете симетрично на първата част на гърба.

Предната част на рокличката плетете както задната, но без да разделяте горната част за закопчаване.На височина 38 см, завършете за вратната извивка централните
14 бр. и свивайте от двете им страни във всеки втори ред по 1 бримка четири пъти. На обща височина на плетивото 43 см завършете по 9 бримки за двете рамена. Вертикалните бели линии по рокличката направете като изплитате синджирче от съединителни стълбчета с кукичката.

Около ръкавните и вратната извивка изплетете по два реда жартиерна плетка цветно.

За да получите илиците за трите копчета, с игла обшийте на дясната планка на задната част на рокличката по 1 бримка на равно разстояние три пъти.

Този много лесен за изплитане на 1 кука бебешки комплект от жилетка, шапка и терлички е подходящ за изписване на бебе от родилния дом.

 

ЖИЛЕТКА

Започнете с десния ръкав. Нанижете 20 възд.бримки и плетете като редувате 1 ред стълбчета без наметка и 1 ред стълбчета с наметка, като прибавяте на всеки втори ред от двете страни по 1 бримка. На височина 13 см.= 16 реда за предницата и гърба нанижете от двете страни верижка от по 21 въздушни бримки, общо ще станат 70 бр. Изплетете 4 см= 5 реда и разделете плетката за изреза около деколтето,изплетете по35 бримки на протежение 5 см=5 реда за дясната предница.

За лявата предница на синджирчето от 35 въздушни бримки изплетете 5 см=6 реда, обединете ги с бримките на гърба и изплетете 4 см= 5 реда.

Левият ръкав плетете симетрично на десния.

ТЕРЛИЧКИ

Изплетете подметката по схемата и изплетете 1 ред стълбчета без наметка и 1 ред стълбчета с наметка.За носа плетете централните 7 бримки на протежение 4 реда и зашийте.Продължете да плетете всичките бримки с 1 ред ст.без наметка, 1 ред ст. с наметка и 2 реда релефен ластик , като завършвате всеки ред със съединително стълбче.

Релефен ластик:

1-и р.: стълбчета с наметка

2-и р.: *1 релефн. ст. с/н лиц., 1 релефн. ст. с/н опак.*,

3-и р.: *1 релефн. ст. с/н опак., 1 релефн. ст. с/н лиц.*, повтаряйте от * до * до края на реда

Повторяйте 2-и и 3-и р.

ШАПКА

Изплетете синджирче от 36 възд. Бримки и редувайте 1 ред ст. без наметка с 1 ред стълбчета с наметка. На височина 13 см равномерно свийте 18 бримки, като изплитате по 2 бримки заедно и завършете.