• Мильото се изработва на конец перле №8,на игли №3.Диаметърът му е 44см.Моделът се започва на 6бр-на трите игли...

  • Мильото има квадратна форма .Израбова се от конец перле №8,на игли №3.Размерите му са 48/48см.Моделът се започва...

  • Мильото се изработва от бежов конец №,на игли №Диаметърът му е 60смПодробно описаниеРед1-всички бримки са...

  • В нашите времена едни от най-любимите вицове между плетачите са за хората, които не различават дали нещо е...

В нашите времена едни от най-любимите вицове между плетачите са за хората, които не различават дали нещо е изработено на една или две куки. Такива реално са повечето от нас, които не плетат.

Наистина ли е трудно да различим как е за излетено едно изделие? А за да са още по-сложни нещата, масово навлязоха на пазара и много дебели прежди, които се плетат без куки, направо с пръсти . При този тип плетене, обаче, също се използва техниката на две куки, като ръцете и пръстите се ползват като такива. Затова визуално крайният резултат изглежда, като изплетен на две куки.

Дори още по-напред стигнаха производителите, като предложиха готова прежда по бримки (ушички). Те се мушват с пръсти едно в друго и така пак оформят плетиво, според желаната големина и форма. Полученото изделие отново има вид на сътворено на две куки, защото техниката е същата, нищо че не са ползвани такива. Дори е възможно да бъдат имитирани и някои плетки, с разместване на бримките, добавяне на нови такива или свиване, а също така плетене "на лице " и "на опаки" - в зависимост от това дали бримката е изплетена предната или задната част. Красиво и ефектно, използва се често за създаване детски одаелца с някакъв орнамент. Но стават успешно и за по-обемни шапки и шалове. Иначе е приложимо за домашен интериор, заради едрата и много ефектна текстура.

Най-често плетивата без куки се използват като килими, одеала, възглавници, пуфове за сядане и дори като килими. Много ефектни, безспорно, но малко тежки, особено ако са от естествени материали. Така като техниката е проста, но модерна, а и плетивото напредва бързо, този тип плетене набира все по-голяма популярност сред младежите. Този факт ме радва, защото това е и творчески процес и изкуство, и хоби, което откъсва поне за малко децата от екраните, за да сътворят нещо със собствените си ръце, което е безценно. Както вече споменах, плетенето с пръсти и имитира това с две куки и изделието изглежда по този начин, тъй като техниката е същата, само бримките са много по-едри.

Да разгледаме и класическите плетива на две куки. От години тази е предпочитаната техника за изработка на дрехи - пуловери, жилетки, шалове и шапки, по няколко причини. На първо място това е мекотата на плетивото, на второ - неговата еластичност. Само на две куки ластичните плетки са толкова добри и готовото изделие е еластично и стои по-стегнато, като придава елегантен вид на силуета. Това прави плетенето на две куки идеално за създаване на дрехи. Куките са обикновено от среден размер и нагоре, което прави подобни плетива с добре видима текстура, която е част от дизайна. Съществува изключително голямо разнообразие от плетки на две куки, които изглеждат съвсем различно една от друга и дават много възможности за създаване на много ефектни плетива.

Само да вметнем, че тук е мястото и на плетенето на пет и повече куки, защото всъщност техниката е плетене на две куки, просто бримките са нанизани на няколко игли (вместо на обръч), но реално се плете само с две. Това, както знаете, се ползва при малки изделия без шев, основно за чорапи. Естествено, за овладяването на тези техники се изисква постоянство и доста упражнения, но резултатът определено си струва усилията. Трудността е, че ако бъде изпусната бримка, се разплитат и тези под нея и трябва да се внимава много повече.

При плетенето на една кука, бримки не се изпускат и като цяло то е доста по-лесно. Използва се не толкова за дрехи, колкото за декоративни изделия - карета и покривки за маси, пердета и любимите дантели. Това е така, защото този тип плетива не са разтегливи и нямат еластичност, което ги прави недостатъчно удобни за пуловери и други дрехи. Също така стоят по-твърди, което ги прави идеални за декоративни елементи и дантелени изделия. Преждите, използвани за една кука, са доста по-тънки, плетивото напредва по-бавно и се изисква повече търпение за завършването му. На една кука се изработват и доста аксесоари и кукли. Тук има повече свобода и по-лесно се получават различните форми. Както описахме, всяка от техниките на плетете - на една, две куки или без тях, има свои безспорни предимства. Затова лично аз избирам коя да използвам, според това, какво изделие искам да правя. Признавам, аз почти винаги се спирам на работа с една кука, при изработка на шапки, ръкавици и блузи. За елементи от интериора, одеала, възглавници, килими на едри бримки, е най-подходящо плетенето от дебела прежда без куки, с ръце. За неща за носене - дрехи, пуловери, жилетки, шапки, е по-подходящо да са изплетени на две куки, защото са по меки, еластични и по-удобни. И любимото ми плетене - на една кука избирам предимно за дантели, украси, аксесоари, кукли, дори плетени бижута, чанти и шапки. Летните бюстиета, бански и ажурни пуловери също са любими в изпълнение на една кука. Тук възможностите са най-много и сферата на приложението на тази техника е най-голяма.

Който и вид да изберете, плетете с удоволствие, въображение и с усмивка!