След като сте си харесали някой модел в интернет, трябва да погледнете размера на куката, който ще ви е нужен. Той е много важен при избора на преждата – колкото по-голям е номера на желаната кука, толкова по-дебела трябва да е преждата. Да приемем, че сте набавили всичко необходимо.

Материали

Има само няколко неща, които трябва да имате, за да започнете да плетете на една кука. Това са основните неща:

Кука за плетене 
Игла за прежда, за шиене с голям отвор – тези игли се използват за съединяване на плетки.
Ножица с която да режете излишното.
Прежда или дебел конец с който да плетете. Някой път може да се наложи да имате и да поставяте в края на редовете маркировка, за тази цел най-често се изполва конец в различен от преждата цвят или фиба за коса. 

Съвети:

Когато се учите да плетете, е важно, като гледате модела да си броите бримките. В модела в повечето случаи ще пише колко трябва да имате, за да сте сигурни, че не сте сбъркали някъде.

Не се притеснявайте, че в началото ще можете да правите само най-простите неща. Никой не се е родил научен. Аз съм изплела над 2 кашона с плетки, докато се науча и разгадая всичко в плетенето на 1 кука.

В началото най-добре използвайте модели ( готови от интернет), преди да преминете на собствено творчество. Трябва да сте сигурни какво правите, в противен случай има голяма вероятност да похабите преждата, която за съжаление вече не е много евтина.

Когато сте си харесали модел и сте започнали да го плетете, си запишете сайта в любими или копирайте текста в Word и си го запишете някъде в компютъра. Все пак всичко се случва и при следващото ви сядане да плетете може да не го откриете в мрежата.

Когато изберете по-голям проект за плетене, запазете етикета на преждата, докато не го завършите напълно. В случай, че имате нужда от още 1-2 кълбета от същата прежда.

Как се държи куката

Много важно е да намерите удобен за вас начин да захващате куката, в противен случай ръката ви може да се уморява или схаща бързо и така да не изпитвате удоволствие от плетенето. Хванете куката здраво, но не прекалено, изпробвайте и двата захвата и сами решете кой е по-удобен за вас. Има два основни начина за държане на куката:

1ви метод „Над ръка“ – подобно е на държането на нож

В плетенето на 1 кука има 7 основни бримки, които от своя страна могат да се съчетават така, че да се образуват и по-сложни такива.

Основните бримки са:

1. Синджир. Синджирите както знаете са тези бримки с които се започва определена плетка – те са основата на всяко плетиво, без значение дали се плете в кръг или ред по ред.

2. Залепена бримка. Залепената бримка, която е най- кратката бримка в плетенето обикновено се използва за съединяване.

3. Нисък пълнеж

4. Полупълнеж

5. Висок пълнеж с 1 наметка

6. Висок пълнеж с 2 наметки

7. Висок пълнеж с 3 наметки

Може да видите как се плетат ТУК

Време е да започваме да плетем

Първото и основно нещо, което трябва да направим, е да наплетем синджира. Винаги в моделите пише с колко синджира се започва модела – например изплетете 42 синджира. След изплитането на основата ще следва или залепената бримка, чрез която ще съедините първия направен от вас синджир с последния или обръщане на реда без изплитането на залепена бримка.

Какви видове плетки има в плетенето на 1 кука или казано на английски crochet?

1. Може да плетете права плетка – започвате със синджир и ред по ред наплитате нагоре – например шал.

Така например започвате с изплитането на 51 синджира. След синджирите в модела ще пише дали следващият ред ще е с нисък или пък висок пълнеж. В моделите може да пише да добавяте синджирите с които да давате височината, но ако не ги пише ето как да решите колко да добавяте в зависимост от това с какви пълнежи плетете:

а) Да речем, че сте харесали модел който се плете с нисък пълнеж или полупълнеж, тогава трябва да направите първия нисък пълнеж/полупълнеж във втория синджир от куката. След това остават 50 синджира в които да изплетете ниски пълнежи/полупълнежи. След изплитането на последния нисък пълнеж обърнете плетката и направете 1 синджир, след който изплетете ниски пълнежи до края на реда (трябва да имате по 50 ниски пълнежа /полупълнежа на всеки ред).

б) Ако пък сте харесали модел на който същия ред започва с висок пълнеж с 1 наметка – направете първия висок пълнеж в третия синджир от куката. След това остават 49 синджира в които да изплетете високите пълнежи с 1 наметка. След изплитането на последния висок пълнеж обърнете плетката и направете 2 синджира, след които изплетете високи пълнежи до края на реда (трябва да имате по 49 ниски пълнежа на всеки ред).

в) за модел, който се плете с висок пълнеж с 2 наметки – направете първия висок пълнеж в четвъртия синджир от куката. След това остават 48 синджира в които да изплетете високите пълнежи с 2 наметки. След изплитането на последния висок пълнеж обърнете плетката и направете 3 синджира, след които изплетете високите пълнежи до края на реда (трябва да имате по 48 ниски пълнежа на всеки ред).

г) за висок пълнеж с 3 наметки – след синджирите първият се прави в петият синджир от куката, а за началото на всеки нов ред се изплитат по 4 синджира.

2. Има цилиндрично плетене – при което ще плетете в кръг, но пак с нови редове – например подвързии за чаши или пък бюстиета. При тези модели начинът е след като сте изплели нужния брой начални синджири да свържете последния с първия със залепена бримка, след което правите и нужните синджири за задаване на височина.

Нека разгледане как се плетат именно този тип плетки, като разгледаме показаната в долната картинка „дрешка“ за чаша или саксия.

Вземете избраната от вас чаша, след това вземете преждата и куката и започнете да плетете синджири. От време на време взимайте чашата и налагайте в долния и край изплетените от вас синджири, целта е да съедините двата края на синджирите така, че получената халка от синджири да не е нито много тясна нито много широка около чашата. Например изплели сте 40 синджира, налагате полученото около долния край и виждате че е по мярка, тогава правите залепена бримка и съединявате последния направен синджир с първия. Правите 1 синджир, с който ще дадете височината за плетката, тъй като показаната долу плетка се плете с нисък пълнеж. Плетете по 1 нисък пълнеж във всеки един синджир.

а) Ако чашата която сте избрали е с еднакъв диаметър в долния и горния и край – никъде не трябва да наддавате – плетете ниски пълнежи, правите залепена бримка, с която съединявате направения в началото на реда синджир с последния направен от вас нисък пълнеж, след което пак правите 1 синджир, продължавате реда с нисък пълнеж, пак залепена бримка и така плетете до края.

б) Но ако чашата е с по-голям диаметър в горния и край тогава трябва на моменти да наддавате, за да се разшири плетката. Плетете както написах и по-рано и от време на време проверявайте и слагайте плетката върху чашата, в момента в който диаметъра и започва да се променя изплетете по 2 ниски пълнежа в една и съща бримка, например плетете 3 ниски пълнежа в три последователни бримки от предния ред, след което правите 2 ниски в една и съща и така редувате до края на реда.

 

3. И последния вид плетки, са плетенето на кръг – плете се от средата навън – например подложка за чаша, начало на шапка и т.н.