• Мильото се изработва на конец перле №8,на игли №3.Диаметърът му е 44см.Моделът се започва на 6бр-на трите игли...

  • Мильото има квадратна форма .Израбова се от конец перле №8,на игли №3.Размерите му са 48/48см.Моделът се започва...

  • Мильото се изработва от бежов конец №,на игли №Диаметърът му е 60смПодробно описаниеРед1-всички бримки са...

  • В нашите времена едни от най-любимите вицове между плетачите са за хората, които не различават дали нещо е...

Oсигурете си твърда повърхност, на която да прикрепите гоблена докато го изработвате. Не е препоръчително да го свивате или навивате, след като сте започнали да лепите.
Залепващата основа е защитена с покритие, което не отлепяйте изцяло предварително. Ако махнете защитното покритие лепилния слой поема прах и няма да се запелват мънистата.
Препоръчително е да отлепяте с надигане малка част и да работите участъка под нея. След като приключите работа отново да покриете със защитното покритие до цялостната направа на гоблена.
Мънистата на различните производители са кръгли или квадратни. С квадратните се получава много добре оформена картина, но се редят по-трудно, защото е необходимо да се подреждт плътно и правилно. Редят се с помощта на пинцета.
Кръглите се редят по-лесно и бързо, особено като се използва специалната писалка.
След като получите комплекта в него ще има пликчета с мъниста, които са обозначени с номера. Трябва да отбележим, че производителят винаги изпраща повече от необходимите мъниста за всеки случай.Отстрани на самия гоблен има табличка, която показва на коя буква от схемата кой номер мънисто отговаря. Преди да започнете работа е препоръчително да прехвърлите мънистата в кесийките с цип, които ще получите с комплекта диамантен гоблен, като не пропускате старателно да си надпишете мънистата в пликчето кой номер и коя буква са. Ако се притеснявате, че надписа върху пликчето ще се изтрие, можете да пъхнете малки надписани листчета във всяко пликче или поне да сложите вътре фабричните номерцата от оригиналните пликчета.
Изсипете в легенчето мънистата, които сте си избрали да лепите. Леко го разтръскайте настрани. Мънистата се преобръщат и подреждат в улейчетата. С помощта на пинцетите или писалката започнете да вземате и едно по едно да лепите мънистата. За да лепи писалката е необходимо първо да боднете върха и в сухото лепилото. Лепило има в комплекта и е обвито с предпазно фолио. Еднократно бодване на писалката в сухото лепило е достатъчно за пренасянето на около 20 мъниста, след което боднете отново.
Всеки производител сам преценява дали в комплекта да постави писалка или пинцети, понякога поставят и двете. За гоблените с кръгли мъниста по-удобно е лепенето с писалка. За гоблените с квадратни мъниста по-подходящо е да се подреждат с пинцетите. След като приключите целия диамантен гоблен, проверете дали няма изпуснати мъниста и ако желаете го поставете в рамка. Според някой форуми след като е готов гоблена, за да залепнат добре мънистата трябва да покриете гоблена с кърпа без власинки /изкуствен плат/, които да залепнат в процепите и да го претъркате с точилка. След това поставете отгоре тежки книги и го оставете така за 48 часа.